niedziela, 20 stycznia 2013

Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem



Wspaniały, pachnący oliwą, suszonymi pomidorami i rozmarynem włoski chlebek. Tak jak we Włoszech można go podawać z oliwą z oliwek i octem balsamicznym jako przystawkę. 


Składniki:

0,5 kg. mąki chlebowej
15 g. suszonych drożdży
50 ml. oliwy z oliwek wlanej do ok. 100 ml. ciepłej wody
sól

Dodatkowo:

2 łyżki soli gruboziarnistej lub jeżeli nie macie może być zwykła sól kuchenna
2 łyżki oliwy z oliwek 
łyżka suszonego rozmarynu lub 1,5 gałązki świeżego

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać wodę z oliwą i wymieszać palcami, aż składniki się połączą. Przełożyć ciasto na stolnicę posypaną niewielką ilością mąki. Zagnieść ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję (nie dodawać zbyt dużo mąki, bo chleb będzie suchy). Przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i poczekać, aż podwoi objętość, czyli około 30-40 min. 
W tym czasie posmarować formę oliwą z oliwek, posypać solą i nastawić piekarnik na 200ºC.
Oprószyć ręce mąką i delikatnie wyciągnąć ciasto z miski, NIE ZAGNIATAĆ DRUGI RAZ!! Ułożyć w foremce polać dłonie oliwą z oliwek i delikatnie rozprowadzić. Palcem zrobić wgłębienia w chlebku i wsadzić w nie suszone pomidory, polać oliwą z oliwek, posypać rozmarynem, solą i wstawić do piekarnika na 35 min. do momentu zarumienienia. 

Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, smacznego!


Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzący z programu Gordona Ramsay'a.




















Pin It