Delikatnie truskawkowe, słodkie naleśniki z białym, lekko cynamonowym serkiem, są idealnym, kulinarnym, walentynkowym prezentem:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
(na około 10 naleśników)
400 g. mąki pszennej
1 jajko
100 ml. mleka
150 ml. wody (jeśli użyjecie gazowanej będą bardziej puszyste)
3-4 łyżki cukru pudru
4 truskawki
pół łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
Krem:
1 opakowanie serka białego do smarowania (ja użyłam Bielucha)
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
2 serca wycięte z kartonu
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
W głębokiej misce wymieszać na gładką masę: mąkę, cukier puder, mleko, jajko i wodę. Dodać barwnik i mus ze zmiksowanych truskawek. Odstawić na 15 minut. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, posmarowanej delikatnie olejem i masłem, do momentu zarumienienia.
Krem:
Wymieszać serek z cukrem pudrem i cynamonem. Na czas smażenia naleśników odstawić do lodówki.
Na upieczone naleśniki nałożyć krem i zwinąć w rulon.
Dodatkowo:
Na gotowe naleśniki ułożyć kartonik i dopiero wtedy posypać cukrem pudrem, żeby uzyskać czerwone, naleśnikowe serduszko. Smacznego!
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń