W połączeniu z chrupiącymi ziemniaczkami i lekko cytrynową śmietaną tworzy ciekawe połączenie. Danie moża przyrządzić w szybki i prosty sposób a efekt z pewnością niejednego zaskoczy.
Składniki:
pierś z kurczaka
ok. 10-15 suszonych pomidorów
3-4 ząbki czosnku
5-6 listków bazylii
125g. ricottyoliwa z oliwek
250g. ziemniaków
śmietana 18%
sok z połowy cytryny
garść rukoli
sól
pieprz
suszony tymianek lub rozmaryn
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, odciąć żyłki i zrobić kieszonkę(przeciąć wzdłuż
ale nie do końca, tak aby powstał otwór, który trzeba wypełnić farszem). Posmarować sola
i pieprzem zarówno w środku jak i na zewnątrz.
FARSZ:
Pesto z pomidorów: Zmiksować około garści suszonych pomidorów z łyżką oliwy z oliwek
i serem ricotta. Dodać sól i pieprz.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do kieszonki z kurczaka włożyć listki bazylii, czosnek pokrojony w talarki, pesto i kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki lub kostkę. Zszyć nitką
i opiekać na patelni z każdej strony około 3-4 minuty. Włożyć nafaszerowaną pierś
z kurczaka do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą z oliwek
z kurczaka do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą z oliwek
i zapiekać w piekarniku z obu stron, aż ładnie się zarumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika odcinamy i usuwamy nitkę.
ZIEMNIAKI:
Surowe ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie talarki. Posypać solą i suszonym tymiankiem lub rozmarynem. Smażyć na patelni w głębokim tłuszczu około 10-15 min.
aż się zarumienią i staną się chrupiące.
aż się zarumienią i staną się chrupiące.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z sokiem z cytryny i świeżą rukolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz