piątek, 11 stycznia 2013

Aromatyczny i pachnący pomidorami kurczak


                                                    Aromatyczny i pachnący pomidorami kurczak. 
W połączeniu z chrupiącymi ziemniaczkami i lekko cytrynową śmietaną tworzy ciekawe połączenie. Danie moża przyrządzić w szybki i prosty sposób a efekt z pewnością niejednego zaskoczy.





 Składniki:

pierś z kurczaka
ok. 10-15 suszonych pomidorów
3-4 ząbki czosnku
5-6 listków bazylii
125g. ricotty
oliwa z oliwek
250g. ziemniaków
śmietana 18%
sok z połowy cytryny
garść rukoli
sól
pieprz
suszony tymianek lub rozmaryn



Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, odciąć żyłki i zrobić kieszonkę(przeciąć wzdłuż
 ale nie do końca, tak aby powstał otwór, który trzeba wypełnić farszem). Posmarować sola
 i pieprzem zarówno w środku jak i na zewnątrz. 

FARSZ:

Pesto z pomidorów: Zmiksować około garści suszonych pomidorów z łyżką oliwy z oliwek
 i serem ricotta. Dodać sól i pieprz.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Do kieszonki z kurczaka włożyć listki bazylii, czosnek pokrojony w talarki, pesto i kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki lub kostkę. Zszyć nitką 
i opiekać na patelni z każdej strony około 3-4 minuty. Włożyć nafaszerowaną pierś 
z kurczaka do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą z oliwek 
i zapiekać w piekarniku z obu stron, aż ładnie się zarumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika odcinamy i usuwamy nitkę.

ZIEMNIAKI:

Surowe ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie talarki. Posypać solą i suszonym tymiankiem lub rozmarynem. Smażyć na patelni w głębokim tłuszczu około 10-15 min. 
aż się zarumienią i staną się chrupiące. 

Podawać ze śmietaną wymieszaną z sokiem z cytryny i świeżą rukolą.












Pin It