środa, 30 stycznia 2013

Zupa z soczewicy z pomidorami i papryką



Gęsta i niesamowicie sycąca zupa idealna na chłodne, zimowe dni. Dla wielbicieli pikantnych potraw będzie idealna. Ja zawsze chrupię do niej domowe tosty z masłem.



Składniki:

1l. wywaru warzywnego
2 pomidory
4 cebule
1 czerwona papryka
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 mała papryczka chilli bez pestek
10 dag. tartego sera żółtego
szczypta szafranu (nie jest konieczny)
1 łyżka sosu Worcestershire
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
1,5 łyżki masła
łyżeczka suszonego tymianku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, czerwoną paprykę i chilli. Podsmażyć wszystko i dodać przecier. Dokładnie wymieszać. Gdy warzywa zmiękną zalać je wywarem warzywnym. Gotować ok. 10 minut po czym zmiksować  na jednolitą masę. Dodać sól, pieprz, tymianek, sos Worcestershire, szafran i tarty żółty ser. Dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Doprowadzić zupę do wrzenia. Wrzucić soczewicę i gotować przez 8 minut, aż zmięknie. Podawać z grzankami, parmezanem i świeżymi ziołami. Smacznego!












Pin It