piątek, 22 marca 2013

Pierogi z kaszą gryczaną, serem białym i suszoną śliwką


Cudowne pierogi o słodko-słonym smaku. Przepis na ciasto pochodzi z głowy mojej prababci, więc koniecznie musicie spróbować!


SKŁADNIKI:

Ciasto:
(na ok. 60 pierogów)

500 g. mąki pszennej
1 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka masła
1 jajko
sól

Farsz:

2 woreczki kaszy gryczanej
400 g. białego sera
150 g. suszonych śliwek
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

Kaszę ugotować, według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i lekko przestudzić. Wsypać ją do miski, dodać ser i pokrojone w kostkę suszone śliwki, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. 

W garnku zagotować ok 2 l wody.

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, masło i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, aż ciasto będzie jednolite i ciągnące. Wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na cienki placek. Wyciąć za pomocą szklanki kółka, wypełnić każde z nich łyżeczką farszu i dokładnie zakleić. Partiami(po ok 15 sztuk) wrzucać pierogi do wrzącej wody i gotować do momentu wypłynięcia. Podawać ze śmietaną. Smacznego;)















Pin It

1 komentarz:

  1. Ohhh, co za wspanialy przepis. Wyprobuje go na pewno. Moja tata by sie cieszyl gdyby zyl - pierogi byly jego ulubionym daniem. Nadal za nim tesknie po 45 latach.

    OdpowiedzUsuń