Wspaniałe bagietki, proste w przygotowaniu i idealne na śniadanie. Przepis na forum Cincin umieściła Bajaderka, za co bardzo jej dziękuję, bo bagietki wychodzą cudowne. Najbardziej smakują mi te z oliwkami i gorgonzola w połączeniu z oliwą z oliwek i solą. Mniam....
Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki drożdży instant
2 łyżeczki soli
4,5 szklanki mąki
Dodatkowo:
1 jajko
ulubione dodatki do ozdoby bagietek np:
suszone pomidory,
oliwki,
gorgonzola,
chilli(świeże i suszone),
czarna sól ub sól gruboziarnista,
suszony rozmaryn
Przygotowanie:
Mleko zagotować, dodać masło, cukier i wymieszać. Przelać masę do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić. Wsypać suszone drożdże, sól i szklankę mąki- wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub miksera na gładką masę. Ciągle mieszając dodawać stopniowo pozostałą mąkę i bardzo energicznie mieszać, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lepiące.
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Przełożyć je na stolnicę posypaną mąką, przekroić na części. Uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
Piekarnik nagrzać do 250 ºC.
Kiedy bagietki urosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i ozdobić ulubionymi dodatkami, delikatnie wciskając je w ciasto. Spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec do momentu zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz