Niesamowite, cieniutkie ciasto, pachnące drożdżami i oliwą, prawie jak we Włoskiej restauracji. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, po prostu nie może nie wyjść. Mmmm.... ślinka leci na sam widok!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
(na 1 dużą blachę lub 4 małe okrągłe pizze)
500 g. mąki
30 g. drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
1/3 szklanki ciepłego mleka
1/3 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
Sos:
2 duże łyżki przecieru pomidorowego
pół łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół łyżki octu balsamicznego
łyżka suszonych ziół (tymianek, oregano, bazylia)
sól
pieprz
Dodatkowo:
zielone oliwki
pęczek cebulki dymki
100 g. sera żółtego
75 g. sera feta
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Drożdże rozdrobnić w osobnej miseczce, zalać mlekiem z wodą i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie, w które wlać oliwę i "drożdżową" mieszankę. Zagniatać ciasto 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta zbić powietrze uderzając je pięścią. Zagnieść ponownie, rozwałkować podsypując mąką i ułożyć na posmarowanej oliwą z oliwek blaszce.
Sos:
W miseczce wymieszać przecier pomidorowy, oliwę, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Odstawić na czas przygotowania, żeby się przegryzł.
Dodatkowo:
Nagrzać piekarnik do 230 ºC. Żółty ser zetrzeć na tarce a fetę pokroić w kostkę*. Spód do pizzy posmarować sosem, posypać serem, na górę położyć oliwki i fetę. Piec 25-30 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu posypać dymką. Smacznego:)
*jeżeli kupicie fetę w bloku, posmarujcie nóż oliwą z oliwek, ser nie będzie się, aż tak kleił do noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz