piątek, 1 lutego 2013

Batoniki z płatków owsianych



Jako, że u mnie w domu dieta, chciałam zrobić coś pysznego i zdrowego. Batoniki nie są chrupiące, tak jak te sklepowe, bo są bez dodatku masła, ale są równie smaczne. 



Składniki:

2,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru (można dodać mniej)
2 gruszki
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki suszonych moreli
1/3 orzechów laskowych
2 szklanki mleka
2 jajka
pół łyżki golden syropu
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 170 ºC. Mąkę przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, cukier, mleko, siemię lniane, golden syrop i jajka. Dokładnie wymieszać. Suszoną żurawinę, morele i orzechy pokroić na mniejsze kawałki(wedle uznania) i dodać do masy. Ponownie wymieszać. Formę do pieczenia posmarować masłem i wlać ciasto.
Gruszki pokroić w paski i ułożyć na wierzchu. Piec przez 50 minut. Po upieczeniu poczekać do całkowitego wystygnięcia i pociąć na małe batoniki. Smacznego!















Pin It