Intensywnie cynamonowe i pięknie pachnące mini drożdżówki. Idealnie nadają się do porannej kawy.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
(na 20 małych rollsów)
500 g. mąki chlebowej
8 g. suchych drożdży lub 16 g. świeżych
70 g. cukru
50 g. miękkiego masła
100 ml. ciepłej wody
100 ml. jogurtu naturalnego
1 jajko
Nadzienie:
30 g. roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny
Dodatkowo:
roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, masło, jajko i jogurt naturalny wymieszany z ciepłą wodą. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem- hakiem do ciasta, na gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h.
Piekarnik nagrzać do 200 ºC.
Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować masłem, posypać cukrem, cynamonem, żurawiną i zrobić rulon. Pokroić na kawałki i ułożyć na posmarowanej masłem tortownicy jeden obok drugiego. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 20- 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz