czwartek, 7 lutego 2013

Cynamonowe rollsy


Intensywnie cynamonowe i pięknie pachnące mini drożdżówki. Idealnie nadają się do porannej kawy. 




SKŁADNIKI:

Ciasto:
(na 20 małych rollsów)

500 g. mąki chlebowej
8 g. suchych drożdży lub 16 g. świeżych
70 g. cukru
50 g. miękkiego masła
100 ml. ciepłej wody
100 ml. jogurtu naturalnego
1 jajko

Nadzienie:

30 g. roztopionego masła
2 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
garść suszonej żurawiny

Dodatkowo:

roztrzepane jajko

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, masło, jajko i jogurt naturalny wymieszany z ciepłą wodą. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem- hakiem do ciasta, na gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h. 

Piekarnik nagrzać do 200 ºC. 

Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować masłem, posypać cukrem, cynamonem, żurawiną i zrobić rulon. Pokroić na kawałki i ułożyć na posmarowanej masłem tortownicy jeden obok drugiego. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 20- 25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego!




























Pin It