wtorek, 1 kwietnia 2014

Mus z białej czekolady z cynamonem



Wspaniały, delikatny mus o niesamowitej konsystencji. Zawsze myślałam, że zrobienie musu to niezwykle trudne zadanie, wymagające dokładnych proporcji i mnóstwa uwagi, nawet nie wiecie jak się pomyliłam. Okazało się, że to wspaniały, prosty deser, który zasmakuje każdemu. 



Składniki:

2 jajka
100 g. białej czekolady
25 g. masła
2 łyżki cukru pudru
120 ml. śmietanki 36%
kilka kawałków kory cynamonowej 
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na nim miskę i stopić białą czekoladę na parze. Dodać do niej pokruszoną korę cynamonową i masło. Dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia się masła. Gdy czekolada będzie gładka odłożyć ją na bok na czas dalszych przygotowań (po ostudzeniu wyjąć kawałki kory). 

Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą trzepaczki ubić białka (mniej więcej w połowie ubijania dodać cukier puder).

Do czekolady dodać żółtka i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie ubić śmietankę na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Dodać białka i połączyć składniki. Wlać gotową masę do kieliszków lub szklanek i włożyć do lodówki na 2 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem posypać cynamonem. Smacznego!







Pin It