sobota, 2 lutego 2013

Naleśniki na słodko z bananami w karmelu


Pyszne i niesamowicie słodkie naleśniki, idealne dla amatorów słodkich obiadów lub sycących deserów. Wykonane na specjalną prośbę Kasi Grzesiek. Myślę, że smakowały, bo szybko zniknęły z talerza:)




SKŁADNIKI:

Naleśniki:
(na około 12 naleśników)

200 g. mąki pszennej
1 jajko
150 ml. mleka
100 ml. wody (jeśli użyjecie gazowanej będą bardziej puszyste)*
łyżeczka cukru wanilinowego
sól


* w przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąkę, a gdy zbyt gęste- wodę

Krem:

100 g. serka philadelphia

140 ml. słodkiej śmietanki 30%
90 g. białej czekolady

Banany w karmelu:


2 banany

pół szklanki cukru
łyżka masła
1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:


Naleśniki:



Składniki wymieszać na gładką i jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju. Gdy będzie rozgrzana wlać ciasto 
i smażyć powstałe placki z obu stron.

Krem:


Czekoladę rozpuścić na parze. Słodką śmietankę ubić na sztywno, dodać serek philadelphia, czekoladę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Na czas przygotowania naleśników schłodzić krem w lodówce.


Banany w karmelu:


Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać, tak długo, aż zacznie mieć bursztynowy kolor. Dodać masło i wymieszać. Dolać wodę, żeby karmel był trochę rzadszy. Chwilkę gotować i dodać pokrojone w plasterki banany. Wymieszać. 


Naleśniki posmarować kremem, zawinąć w rulony, pokroić na kawałki i polać bananami 

w karmelu. Smacznego:)


















Pin It