Niesamowicie smaczna, łatwa w wykonaniu i bardzo delikatna. Z dodatkiem kurczaka i pasty z soczewicy, papryki i pomidorów tworzy wyśmienite i zdrowe danie.
SKŁADNIKI:
Tortilla:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1/2 szklanka ciepłej wody
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju roślinnego
Pasta z soczewicy:
200 g. zielonej soczewicy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
1 czerwona papryk
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Marynata do kurczaka:
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka suszonego majeranku
sól
pieprz
Dodatkowo:
pierś z kurczaka
PRZYGOTOWANIE:
Tortilla:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę i wymieszać. Wlać olej i mleko rozpuszczone w ciepłej wodzie. Zagnieść ciasto na gładką i jednolitą masę. Odstawić an 15 minut.
Marynata do kurczaka:
Kurczaka umyć, odciąć żyłki, pokroić w kostkę lub paseczki i włożyć do miski. Posypać mięso solą, pieprzem, pokrojoną w kostkę papryczką chilli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, majerankiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na czas przygotowania pasty.
Pasta z soczewicy:
W garnku zagotować wodę, posolić i wsypać zieloną soczewicę, którą gotować do miękkości około 8-10 minut.
Czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i paprykę pokroić w kostkę.
Na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę do momentu zarumienienia. Dodać paprykę i smażyć do miękkości. Wrzucić pokrojone pomidory, rozmaryn, sól i pieprz i wymieszać.
Soczewicę odsączyć i dodać do mieszanki na patelni. Dokładnie wymieszać.
Wrzucić kurczaka na patelnię i smażyć do momentu zarumienienia.
Ciasto na tortille podzielić na 10 kawałków i każdy z nich rozwałkować, podsypując blat mąką, na cienki placek. Smażyć placki na suchej patelni do momentu zarumienienia.
Na upieczony placek nakładać pastę z soczewicy, kurczaka i zawijać w rulon. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz