wtorek, 12 lutego 2013

Paluchy drożdżowe



Mocno serowe, chrupiące paluchy, idealnie pasują do piwa czy wina. Ładnie wyglądają 
i pięknie pachną ziołami.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
(na około 20 sztuk)

25 g. świeżych drożdży lub 7 g. suszonych
500 g. mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 szklanki ciepłej wody
sól

Dodatkowo:

tarty żółty ser
mieszanka przypraw ( czosnek granulowany, suszona bazylia,
zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, słodka papryka)

PRZYGOTOWANIE:

Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże*, oliwę z oliwek, sól i ciepłą wodę. Zagnieść na gładką masę 
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Nastawić piekarnik na 240 ºC.
Z wyrośniętego ciasta zbić powietrze, czyli uderzyć je pięścią, podsypać mąką i zagnieść po raz drugi. Zrobić z ciasta rulon i podzielić na kawałki, z których uformować paluchy. Posmarować oliwą z oliwek, posypać serem, przyprawami i mocno docisnąć dodatki do ciasta. Ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą. Piec ok. 15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

* w przypadku świeżych drożdży zrobić rozczyn: rozdrobnić drożdże w miseczce, zalać ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać, żeby pozbyć się grudek.











Pin It