sobota, 9 lutego 2013

Naleśniki szpinakowe z serem ricotta i faszerowanym jajkiem



Przepis na śniadanie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Delikatnie szpinakowe naleśniki z serem ricotta bardzo dobrze komponują się ze smakiem jajka i świeżych ziół. Danie nie należy do szybkich 
w wykonaniu, ale warto się napracować dla takiego efektu.


SKŁADNIKI:

Ciasto naleśnikowe:
(na około 12 naleśników)

200 g. mąki pszennej
1 jajko
150 ml. mleka
100 ml. wody (jeśli użyjecie gazowanej będą bardziej puszyste)*
3-4 kostki mrożonego szpinaku lub 2 garści świeżego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru
sól

* w przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąkę, a gdy zbyt gęste- wodę


Farsz do naleśników:

125 g. sera ricotta
6-7 pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów
sól
pieprz


Farsz do jajek:

5 żółtek z ugotowanych jajek
jedna mała cebula 
2 łyżki tartego sera żółtego
łyżeczka świeżego rozmarynu
sól
pieprz

Dodatkowo:

5 jajek
świeży rozmaryn, pietruszka, oregano lub inne ulubione zioła
sos balsamiczny


PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki:

Składniki wymieszać na gładką i jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju. Gdy będzie rozgrzana wlać ciasto 
i smażyć powstałe placki z obu stron.

Farsz do naleśników:

Pomidory pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem.

Jajka:

Włożyć jajka do garnka z ciepłą wodą. Jak zacznie wrzeć, gotować jajka przez 4 minuty.
Zdjąć z ognia i szybko ostudzić zimną wodą. Obrać ze skorupki, pokroić na pół i oddzielić ugotowane żółtka od białek.

Farsz do jajek:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać żółtka wcześniej ugotowanych jajek, ser, poszatkowany rozmaryn, sól, pieprz i wymieszać. 



Naleśniki wypełnić serem i zawinąć w ruloniki. Do pustych, ugotowanych jajek nałożyć po około 1 łyżeczce farszu. Polać sosem balsamicznym, ozdobić świeżym rozmarynem, pietruszką, oregano i posypać pieprzem.













Pin It