Przepis na śniadanie, które pięknie prezentuje się na talerzu. Delikatnie szpinakowe naleśniki z serem ricotta bardzo dobrze komponują się ze smakiem jajka i świeżych ziół. Danie nie należy do szybkich
w wykonaniu, ale warto się napracować dla takiego efektu.
SKŁADNIKI:
Ciasto naleśnikowe:
(na około 12 naleśników)
200 g. mąki pszennej
1 jajko
150 ml. mleka
100 ml. wody (jeśli użyjecie gazowanej będą bardziej puszyste)*
3-4 kostki mrożonego szpinaku lub 2 garści świeżego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru
sól
* w przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie dodać mąkę, a gdy zbyt gęste- wodę
Farsz do naleśników:
125 g. sera ricotta
6-7 pokrojonych w drobną kostkę suszonych pomidorów
sól
pieprz
Farsz do jajek:
5 żółtek z ugotowanych jajek
jedna mała cebula
2 łyżki tartego sera żółtego
łyżeczka świeżego rozmarynu
sól
pieprz
Dodatkowo:
5 jajek
świeży rozmaryn, pietruszka, oregano lub inne ulubione zioła
sos balsamiczny
PRZYGOTOWANIE:
Naleśniki:
Składniki wymieszać na gładką i jednolitą masę. Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Patelnię posmarować cienką warstwą oleju. Gdy będzie rozgrzana wlać ciasto
i smażyć powstałe placki z obu stron.
Farsz do naleśników:
Pomidory pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z serem, doprawić solą i pieprzem.
Jajka:
Włożyć jajka do garnka z ciepłą wodą. Jak zacznie wrzeć, gotować jajka przez 4 minuty.
Zdjąć z ognia i szybko ostudzić zimną wodą. Obrać ze skorupki, pokroić na pół i oddzielić ugotowane żółtka od białek.
Farsz do jajek:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać żółtka wcześniej ugotowanych jajek, ser, poszatkowany rozmaryn, sól, pieprz i wymieszać.
Naleśniki wypełnić serem i zawinąć w ruloniki. Do pustych, ugotowanych jajek nałożyć po około 1 łyżeczce farszu. Polać sosem balsamicznym, ozdobić świeżym rozmarynem, pietruszką, oregano i posypać pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz