sobota, 16 lutego 2013

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem w sosie holenderskim




Pyszna i zdrowa sałatka, której sos holenderski nadaje lekko maślanego smaku. Bardzo dobrze smakuje
 z grzankami i poranna kawą.




 SKŁADNIKI:

Sos holenderski:

2 żółtka
sok z 1/4 cytryny
sól
pieprz biały
30 g. masła

Sałatka:

3 jajka
garść liści świeżego szpinaku
2 łyżki zielonego groszku
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół zielonego ogórka
dymka

Dodatkowo:

czarna sól do ozdoby

PRZYGOTOWANIE:

Sos holenderski:

Masło rozpuścić w rondelku. Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do otrzymania puszystej pianki. Cały czas mieszając dodawać ciepłe masło i mieszać mikserem do otrzymania gęstej masy. 

Sałatka:

Jajka wrzucić do wrzącej wody i gotować około 6 minut. Szpinak umyć i osuszyć.  Zielony ogórek pokroić w plasterki, tuńczyka odsączyć z wody, a dymkę pokroić w paseczki. Po ugotowaniu jajka schłodzić pod strumieniem zimnej wody, obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki.

Szpinak wrzucić do miski, dodać groszek, ogórki i tuńczyka. Na wierzch położyć ćwiartki jajek, polać je sosem, posypać dymką i czarną solą. Smacznego!






























Pin It