Pyszna i zdrowa sałatka, której sos holenderski nadaje lekko maślanego smaku. Bardzo dobrze smakuje
z grzankami i poranna kawą.
SKŁADNIKI:
Sos holenderski:
2 żółtka
sok z 1/4 cytryny
sól
pieprz biały
30 g. masła
Sałatka:
3 jajka
garść liści świeżego szpinaku
2 łyżki zielonego groszku
puszka tuńczyka w sosie własnym
pół zielonego ogórka
dymka
Dodatkowo:
czarna sól do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Sos holenderski:
Masło rozpuścić w rondelku. Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do otrzymania puszystej pianki. Cały czas mieszając dodawać ciepłe masło i mieszać mikserem do otrzymania gęstej masy.
Sałatka:
Jajka wrzucić do wrzącej wody i gotować około 6 minut. Szpinak umyć i osuszyć. Zielony ogórek pokroić w plasterki, tuńczyka odsączyć z wody, a dymkę pokroić w paseczki. Po ugotowaniu jajka schłodzić pod strumieniem zimnej wody, obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki.
Szpinak wrzucić do miski, dodać groszek, ogórki i tuńczyka. Na wierzch położyć ćwiartki jajek, polać je sosem, posypać dymką i czarną solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz