poniedziałek, 25 lutego 2013

Chleb bez zagniatania


Pyszny chleb z niesamowicie chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepły z odrobiną oliwy lub masłem. Muszę stwierdzić, że to najlepszy chleb jaki jadłam. Przepis pochodzi z książki pt: "My bread: The Revolutionary No-Work, No-Knead Method"


Składniki:

500 g. mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka suchych drożdży lu 5 g. świeżych
1 łyżeczka soli
300 g. zimnej wody
świeżo mielony pieprz 

Przygotowanie:

Przygotowania należy zacząć 12- 14 h wcześniej, bo tyle potrzebuje chlebek, żeby urosnąć. Najlepiej zrobić sobie ciasto wieczorem i zostawić na całą noc do wyrośnięcia. 

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól, pieprz. Wymieszać z zimną wodą
 i odstawić w ciepłe miejsce na min. 12 h

Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką i wyłożyć ciasto z miski. Oprószonymi mąką rękami złożyć boki ciasta do środka. Tak przygotowane ciasto przełożyć na czystą ściereczkę, posypaną mąką, łączeniem do dołu. Zagiąć boki ściereczki i zostawić ciasto do wyrośnięcia na 2 h 

Nagrzać piekarnik do 250 ºC. Na 15 min. przed końcem wyrastania chleba włożyć do piekarnika puste naczynie żaroodporne. 

Za pomocą rękawic kuchennych wyciągnąć gorące naczynie z piekarnika. Ułożyć w nim ciasto łączeniem do góry (należy bardzo uważać, żeby się nie poparzyć) i piec pod przykryciem 30 min. Następnie należy zdjąć pokrywę i piec jeszcze 20 -30 minut do mocnego zarumienienia. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Smacznego:)


























Pin It