czwartek, 27 marca 2014

Jajko po benedyktyńsku z szynką parmeńską






SKŁADNIKI:

Sos holenderski:

100 g. masła
sok z 1/2 cytryny
4 żółtka w temp. pokojowej
sól
pieprz


Dodatkowo:

1 jajko
roszponka
szynka parmeńska

PRZYGOTOWANIE:

Sos:

Żółtka ubić  na parze z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, tak żeby powstała piana. Cały czas ubijając powoli dodawać stopione i gorące masło. Sos powinien być gładki, gęsty i lekko kwaskowaty.

Jajko w koszulce:

Do zrobienia jajka w koszulce musimy być pewni, że jest ono świeże. Jeśli nie mamy jajek prosto od kur, tylko ze sklepu, bardzo łatwo możemy sprawdzić ich świeżość. Wystarczy wrzucić je do miski z zimną wodą. Świeże jajko tonie, natomiast stare- wypływa i unosi się na powierzchni. Jak już upewnimy się, że mamy świeże jajko, rozbijamy je na łyżce cedzakowej lub na dłoni, tak żeby jajko otaczało tylko "żelowe białko", a płynne ściekło. W średniej wielkości garnku zagotować wodę. Gdy będzie wrzała wlać do niej jajko i gotować 3 minuty do momentu ścięcia białka, a następnie zanurzyć gotowe jajko w misce z zimną wodą.

Ulubioną bułkę przekroić na pół, ułożyć na niej szynkę parmeńską, roszponkę,  jajko i sos holenderski. Doprawić solą i pieprzem. Mmmmm... smacznego:)







Pin It