poniedziałek, 9 września 2013

Grillowane, małe papryczki, faszerowane jajecznicą z grzybami


Wspaniałe danie śniadaniowe, które zachwyca kolorami i smakiem.  Grillowane papryczki mają lekko słodki smak, który wspaniale pasuje do grzybowej jajecznicy z mocno wyczuwalnym smakiem tymianku i parmezanu. Pychota!



Składniki na 10 papryczek:

4 jajka
2 średniej wielkości pieczarki
1-2 podgrzybki lub maślaki
1 czerwona cebula
mały pęczek pietruszki
łyżka świeżego tymianku
łyżka tartego parmezanu
2 łyżki masła
sól
pieprz
10 małych papryczek
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pieczarki i podbrzybki dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę lub paseczki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić na nie grzyby i smażyć do momentu zarumienienia. Dodać tymianek, pokrojoną w kostkę cebulę i połowę posiekanej pietruszki. Do grzybów wbić jajka i dokładnie wymieszać. Pod koniec smażenia dodać parmezan, sól i pieprz. 

Papryczki umyć, osuszyć, odkroić górną część i wydrążyć gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki posmarować oliwą z oliwek, wypełnić jajecznicą i nabić na patyczki do szaszłyków. Smażyć na oliwie, na patelni grillowej, z każdej strony, do momentu pojawienia się ciemnych pasków na papryczkach. Wyłożyć gotowe papryki na, skropioną oliwą, sałatę i podawać ze świeżym chlebem. Samcznego!



















Pin It