poniedziałek, 2 września 2013

Jajko po benedyktyńsku ze szpinakiem


Ostatnio pojawił się w telewizji nowy program kulinarny "Gotuj jak Heston", w którym wspaniały szef kuchni pokazuje tajniki swojego niesamowitego gotowania. Pokazał w drugim odcinku swojego programu jak zrobić wspaniałe jajko w koszulce. Jest to metoda, w której nie używa się ani octu ani soli.  Wystarczy wrzucić jajko do garnka z wodą, wcześniej rozbijając je na łyżce cedzakowej, tak aby płynne białko jajka spłynęło.  Mam nadzieję, że spodoba Wam się ta metoda. Smacznego:))



SKŁADNIKI:

Sos holenderski:

100 g. masła
sok z 1/2 cytryny
4 żółtka w temp. pokojowej
sól
pieprz

Szpinak z pieczarkami:

2 średniej wielkości pieczarki
2 łyżki masła
łyżeczka świeżego tymianku
1/2 czerwonej cebuli
garść liści świeżego szpinaku
1/2 ząbka czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka wytrawnego białego wina
sól
pieprz

Dodatkowo:

1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Sos:

Żółtka ubić z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, tak żeby powstała piana. Cały czas ubijając powoli dodawać stopione i gorące masło. Sos powinien być gładki, gęsty i lekko kwaskowaty.

Szpinak z pieczarkami:

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Podsmażyć na maśle około 3 minut i dodać porojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać do smaku łyżkę wytrawnego, białego wina 
a następnie doprawić tyMiankiem, solą i pieprzem, dodać śmietankę i wymieszać.  Liście szpinaku dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, następnie wrzucić na patelnie i mieszać, dopóki szpianak nie "zwiędnie". Dodać sos sojowy, czosnek,  pieprz cayenne
 i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jajko w koszulce:

Do zrobienia jajka w koszulce musimy być pewni, że jest ono świeże. Jeśli nie mamy jajek prosto od kur, tylko ze sklepu, bardzo łatwo możemy sprawdzić ich świeżość. Wystarczy wrzucić je do miski z zimną wodą. Świeże jajko tonie, natomiast stare- wypływa i unosi się na powierzchni. Jak już upewnimy się, że mamy świeże jajko, rozbijamy je na łyżce cedzakowej, tak żeby jajko otaczało tylko "żelowe białko", a płynne ściekło. W średniej wielkości garnku zagotować wodę. Gdy będzie wrzała wlać do niej jajko i gotować 3 minuty do momentu ścięcia białka, a następnie zanurzyć gotowe jajko w misce z zimną wodą.

Ulubioną bułkę przekroić na pół, ułożyć na niej szpinak z pieczarkami, jajko i sos holenderski. Doprawić solą i pieprzem. Mmmmm... smacznego:)













Pin It

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz