poniedziałek, 2 września 2013

Domowe masło



Nigdy nie myślałam, że tak łatwo można samemu zrobić masło. To bardzo przyjemne, kiedy wyciągamy z piekarnika świeżo upieczone bułeczki i smarujemy je zrobionym chwile wcześniej, domowym masłem. Najlepsze jest to, że cały proces nie trwa więcej niż 10 minut. Pychota!



Składniki:

500 ml. śmietanki 30% lub 36%
sól

Wykonanie:

Śmietankę wlać do wysokiego naczynia i miksować, tak długo, aż zacznie się rozwarstwiać 
i zaczną się w niej pojawiać zółte gródki. Do dużej miski wlać zimną wodę. Do naczynia 
z rowarstwioną śmietanką włożyć ręce, zebrać całą masę i dokładnie odcisnąć. Włożyć do zimnej wody, zostawić na około 3 minuty i ufromować kształt. Przed podaniem posolić. Można też dodać ulubione zioła, pieprz lub pokrojoną w cieniutkie paseczki papryczkę chilli lub dymkę. Uzyskamy wtedy wspaniałe masło smakowe. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego!







Pin It