wtorek, 3 września 2013

Roladki z cukinii z ogórkiem, mascarpone i lawendą


Pyszna i prosta przystawka. Jest idealna dla wszystkich lubiących ciekawe i inne smaki. Muszę powiedzieć, że pierwszy raz, przy okazji tego dania,  jadłam lawendę i bardzo mi zasmakowała. Myślę, że niedługo użyję jej do jakiegoś ciekawego deseru. 
Roladki z cukinii to bardzo prosta 
i szybka przystawka, która swoim nietypowym smakiem zachwyci każdego. Smacznego:)


Składniki:

1 duża cukinia
1 zielony ogórek
125 g. serka mascarpone
125 g. serka do smarowania np. Almette śmietankowy
pęczek zielonej pietruszki
kilka gałązek lawendy
sok z 1/4 cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cukinię obrać ze skórki, pokroić w cieniutkie, długie plasterki i skropić je cytryną. Zielonego okórka pokroić w słupki. Serek mascrpone wymieszać z serkiem Almette, doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i kilka kwiatków lawendy. Na każdy plasterek cukinii nałożyć po 1 łyżeczce sera i ułożyć na nim kawałek zielonego ogórka, delikatnie zawinąć w rulonik. Powtórzyć czynność. Gotowe roladki posypać solą, pieprzem i udekorować lawendą i pietruszką.





Pin It