Wspaniała i mniej tucząca niż wersja z żółtym serem i tłustymi dodatkami. Idealna dla wielbicieli pizzy i jej nowych odsłon. Posmakuje wszystkim, nawet tym, którzy nie przepadają za warzywami ;) Mmm.... pychota:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
125g. mąki pszennej pełnoziarnistej
125g. mąki gryczanej
3 łyżki oliwy z oliwek
30g. świeżych drożdży
100ml. mleka
pół łyżki soli
Sos na spód:
1 duża cukinia
2 duże pomidory lub 5 pomidorków kotajlowych
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 suszone pomidory
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
Sos avocado:
1 duże, dojrzałe avocado
1 mały pęczek mięty
sok z 1/2 limonki
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Dodatkowo:
kilka kawałków grillowanej cukinii i papryki
ser mozzarella lub ser feta
kapary
kilka kawałków grillowanego kurczaka lub surowego, doprawionego solą i pieprzem łososia
kilka plastrów pomidora
* można oczywiście użyć dowolnych, ulubionych dodatków :)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Drożdże pokruszyć, wsypać do miski, zalać letnim mlekiem i dokładnie wymieszać. Mąki przesiać do wysokiego naczynia, dodać sól, oliwę z oliwek i mieszankę drożdżową. Wyrobić ciasto, tak aby uzyskać jednolitą masę. Uformować kulę i zostawić w naczyniu na godzinę, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Sos na spód:
Cukinię pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na patelni grillowej, do momentu pojawienia się ciemnych pasków. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i odłożyć na czas dalszych przygotowań.
Sos avocado:
Avocado obrać ze skórki, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i zmiksować z resztą składników.
Nagrzać piekarnik do 240ºC. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby pozbawić je powietrza. Rozwałkować i przełożyć na blaszkę. Posmarować ciasto sosem, dodać grillowaną cukinię, paprykę, pomidory, kurczaka lub łososia i sery. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut do momentu zarumieniania się ciasta. Podawać z sosem avocado i udekorować rukolą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz