wtorek, 12 marca 2013

Odrywane ziołowo- serowe bułeczki


Wspaniałe, drożdżowe bułeczki, które zachwycają swoim mocno serowym smakiem. W połączeniu z ulubionym sosem idealnie spiszą się jako przystawka.


Składniki:

500 g. mąki
10 g. soli
3 łyżki oliwy z oliwek
8 g. suszonych drożdży
170 ml. ciepłej wody

Dodatkowo:

100 g. roztopionego masła
150 g. tartego ulubionego sera
3 łyżki suszonej bazylii
3 duże ząbki czosnku
sól

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, oliwę z oliwek i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać składniki i zagnieść ciasto, aż będzie odklejało się od palców. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1 h. 

Nagrzać piekarnik do 240 ºC. Masło rozpuścić w rondelku, przelać je do miski, dodać do niego sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i suszoną bazylię. Jak ciasto wyrośnie ponownie je zagnieść i podzielić na małe kawałki, z których uformować małe kuleczki. Tak przygotowane bułeczki zamoczyć w maśle z przyprawami a następnie w połowie potartego sera. Układać jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Posypać serem i piec 20-25 minut do zarumienienia. Można podawać z ulubionym sosem. Smacznego!





















Pin It