niedziela, 3 marca 2013

Roladki z indyka w boczku z pastą z czarnych oliwek


Bardzo aromatyczne, mocno rozmarynowe roladki, wymyślone na potrzeby konkursu, 
w którym brałam udział. Wspaniale smakują z polentą(przepis wkrótce na blogu) i sałatką. 


SKŁADNIKI:
(na 5 roladek)

Pierś z indyka
opakowanie wędzonego lub parzonego boczku w plasterkach
świeżo mielony czarny pieprz
sól 
suszony rozmaryn
oliwa z oliwek
główka czosnku

Pasta z oliwek:

150 g. czarnych oliwek
ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz

Dodatkowo do środka każdej roladki:

ząbek czosnku pocięty na plasterki
kosteczka masła
kawałek sera gorgonzola

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzać piekarnik do 180 ºC

Piersi z indyka delikatnie rozbić, polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem 
i rozmarynem. 

Pasta z oliwek:

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. 

Każdą roladkę posmarować w środku pastą oliwkową, dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku, masło i gorgonzolę.      Zawinąć w boczek i spiąć wykałaczkami w miejscu łączeń. 
Do naczynia żaroodpornego wlać około 4 łyżki oliwy z oliwek, suszony lub świeży tymianek 
i główkę czosnku przekrojoną na pół. Włożyć do naczynia roladki i piec 30 minut do momentu zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


















Pin It

1 komentarz:

  1. ROLADKI SĄ EXTRA :)
    PONIEWAŻ NIE PRZEPADAM ZA CZARNYMI OLIWKAMI ZROBIŁAM PASTĘ Z ZIELONYCH I BYŁY PYSZNE.

    OdpowiedzUsuń