Bardzo aromatyczne, mocno rozmarynowe roladki, wymyślone na potrzeby konkursu,
w którym brałam udział. Wspaniale smakują z polentą(przepis wkrótce na blogu) i sałatką.
w którym brałam udział. Wspaniale smakują z polentą(przepis wkrótce na blogu) i sałatką.
SKŁADNIKI:
(na 5 roladek)
Pierś z indyka
opakowanie wędzonego lub parzonego boczku w plasterkach
świeżo mielony czarny pieprz
sól
suszony rozmaryn
oliwa z oliwek
główka czosnku
Pasta z oliwek:
150 g. czarnych oliwek
ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
Dodatkowo do środka każdej roladki:
ząbek czosnku pocięty na plasterki
kosteczka masła
kawałek sera gorgonzola
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzać piekarnik do 180 ºC
Piersi z indyka delikatnie rozbić, polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem
i rozmarynem.
Pasta z oliwek:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.
Każdą roladkę posmarować w środku pastą oliwkową, dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku, masło i gorgonzolę. Zawinąć w boczek i spiąć wykałaczkami w miejscu łączeń.
Do naczynia żaroodpornego wlać około 4 łyżki oliwy z oliwek, suszony lub świeży tymianek
i główkę czosnku przekrojoną na pół. Włożyć do naczynia roladki i piec 30 minut do momentu zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
ROLADKI SĄ EXTRA :)
OdpowiedzUsuńPONIEWAŻ NIE PRZEPADAM ZA CZARNYMI OLIWKAMI ZROBIŁAM PASTĘ Z ZIELONYCH I BYŁY PYSZNE.