sobota, 2 marca 2013

Orkiszowe bułeczki ze słonecznikiem


Nie ma nic lepszego o poranku niż zapach pysznych, domowych bułeczek 
świeżej kawy. Bułeczki są bardzo proste w wykonaniu, co jest chyba ich największym plusem. Wspaniale pasują zarówno do słodkich jak i słonych dodatków.


Składniki:

250 g. mąki orkiszowej
125 g. mąki pszennej pełnoziarnistej
375 g. mąki pszennej chlebowej
40 g. świeżych drożdży
15 g. soli
350 ml. ciepłej wody

Dodatkowo:

1 jajko
ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Drożdże rozdrobnić w miseczce, zalać ciepłą wodą i wymieszać na gładką masę.
Do dużej miski wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól, drożdżową mieszankę i zagniatać powstałe ciasto przez 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5-2 h. 

Nastawić piekarnik na 200 ºC.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat lub stolnicę i ponownie zagnieść. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5- 1 cm. i uformować bułeczki w ulubionym kształcie(ja wybrałam trójkąty). Tak przygotowane bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać słonecznikiem. Piec 15-20 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce. Wspaniale smakują z domowej roboty smalcem. Smacznego!
































Pin It