wtorek, 19 marca 2013

Smażone pizzerinki




Smażone pizzerinki to zupełnie inne spojrzenie na pizze. Nie sądziłam, że pizze zamiast 
w piekarniku można smażyć na patelni. Muszę powiedzieć, że ten sposób jest wspaniały, pizza wychodzi chrupiąca i intensywnie oliwna. Idealna na przekąskę lub śniadanie.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
(na ok 12 pizzerinek)

250 g. mąki
15 g. drożdży 
2 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki ciepłego mleka pomieszanego z ciepłą wodą (w proporcjach 50/50)
sól

Dodatkowo:

suszone pomidory
oliwa z oliwek
czosnek 
świeża bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Drożdże rozdrobnić w osobnej miseczce, zalać mlekiem z wodą i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie, w które wlać oliwę i "drożdżową" mieszankę. Zagniatać ciasto 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę do podwojenia objętości.

Z wyrośniętego ciasta zbić powietrze uderzając je pięścią. Zagnieść ponownie, rozwałkować na małe placki podsypując mąką. 

Na placuszkach ukłądać pokrojone w paseczki suszone pomidory, czosnek i inne ulubione dodatki (w przypadku sera dodajemy go na samym końcu pieczenia), delikatnie wciskając je w ciasto.

Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć placki z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionym sosem i świeżą bazylią.















Pin It