wtorek, 26 marca 2013

Pasta krewetkowa z mascarpone



Kremowa pasta, o delikatnym smaku. Oliwa krewetkowa domowej roboty nadaje niesamowitego aromatu, a mascarpone gęstości. Jej niewątpliwą zaletą jest szybki czas przygotowania. Wspaniale pasuje do świeżego chleba.



Składniki:

5 świeżych lub mrożonych krewetek
6 paseczków zielonego chilli
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 średniej wielkości pora
garść świeżej pietruszki
1/2 limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy krewetkowej
6 jajek przepiórczych
2 łyżki śmietany 30 %
2 łyżki serka mascarpone
kilka płatków parmezanu
czerwony pierz do ozdoby
2 łyżki masła
sól
pieprz

Przygotowania:

W małym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić do niej jajka i gotować 3,5 minuty. Następnie ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek.

Obrać krewetki i pokroić w kostkę. To samo zrobić z cebulą i porem. 
Na patelni rozgrzać obie oliwy, dodać pokrojony w paseczki czosnek, poszatkowaną pietruszkę, chilli, cebulę, pora, limonkę pokrojoną w małe kawałki i smażyć, aż składniki zmiękną. Dorzucić krewetki i chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w drobną kostkę przepiórcze jajka, parmezan, doprawić świeżym pieprzem i solą. Do osobnej miski wlać śmietankę i mascarpone, doprawić czerwonym pieprzem i sola. Ubić na gładką i gęstą masę, którą dodać do mieszanki na patelni. Dobrze wymieszaną pastę umieścić w słoiku. 

W małym rondelku rozpuścić masło, którym polać pastę w słoiku. Ozdobić świeżą pietruszką i czerwonym pieprzem. Schłodzić w lodówce do momentu ścięcia się masła. Wspaniale smakuje ze świeżym chlebem.














Pin It