poniedziałek, 11 marca 2013

Risotto z kurczakiem, pieczarkami i rozmarynem



Idealnie kremowe, wspaniałe risotto. Kurczak jest niesamowicie soczysty, pieczarki chrupiące i delikatnie maślane. Risotto, to wspaniała propozycja obiadowa, którą polecam każdemu.


Składniki:

1 duża pierś kurczaka
6 łyżek klarowanego masła
3 duże pieczarki
100 ml. śmietanki 30 %
2 szklanki białego wina półwytrawnego lub wytrawnego
2 gałązki świeżego rozmarynu
400 g. ryżu do risotto
1 l. wywaru warzywnego
1 duża cebula
2 łyżki kremowego serka białego
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni na maśle, z odrobiną soli, do momentu zarumienienia.  

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i odciąć żyłki. Rozbić na grubość około 1 cm. Smażyć kurczaka na 3 łyżkach klarowanego masła po ok. 1.5 min. z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni, posypać solą i pieprzem. Do tłuszczu, który został na patelni dolać szklankę wina, 50 ml. śmietanki, gałązkę rozmarynu, pieczarki, dokładnie wymieszać i ułożyć na środku doprawioną pierś. Przykryć patelnię i dusić mięso około 15 minut. Usmażone mięso zostawić do ostygnięcia.

W dużej patelni albo garnku rozgrzać pozostałe 3 łyżki klarowanego masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażyć. Wsypać ryż i smażyć, aż zbieleje. Dolać szklankę wina i poczekać, aż ryż je wchłonie. Dolewać po 1 chochli wywaru za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie cały płyn. Gdy będzie miał kremową konsystencję i będzie al dente zmniejszyć gaz, dodać serek, pokrojone w kostkę mięso, pozostałą zawartość patelni (pieczarki i sos) i dokładnie wymieszać. Podawać z gałązką rozmarynu i czarną solą. Smacznego!













Pin It