środa, 20 marca 2013

Burgery z łososia z marchewkowymi frytkami


Wspaniałe burgery, idealne dla wielbicieli ryb. Moje ulubione marchewkowe frytki, są wspaniałym słodko- słonym dodatkiem. Ostatnio to jedno z moich ulubionych dań.



SKŁADNIKI:

Burgery:
(składniki na 2 sztuki)

250 g. świeżego fileta z łososia
1 dymka
10 krążków pora
sok z 1/2 limonki
1 jajko
garści świeżej pietruszki
sól
pieprz

Sos:

śmietana 18 %
sok z 1/2 limonki
czerwony pieprz

Dodatkowo:

bułki hamburgerowe
ser żółty w plasterkach
czerwony pieprz do ozdoby

Frytki:

2 duże marchewki
1 szklanka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Frytki:

Do garnka lub na patelnię wlać olej i podgrzać go. Obrać marchewki i pokroić je w grube paski(tak jak kroimy ziemniaki na frytki). Wrzucić je do gorącego oleju i smażyć do zarumienienia(15-20 minut).

Sos:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Burgery:

Łososia pokroić w drobną kostkę, dodać poszatkowaną pietruszkę, dymkę, krążki pora, sól, pieprz, jajko i sok z limonki. Dokładnie wymieszać. Uformować z masy burgery i smażyć na patelni do zarumienienia ok. 5 min.  z każdej strony. 

Bułki hamburgerowe podgrzać, do środka włożyć burgery, ser żółty i sos śmietanowy. Podawać z marchewkowymi frytkami. Smacznego.















Pin It