Wspaniałe burgery, idealne dla wielbicieli ryb. Moje ulubione marchewkowe frytki, są wspaniałym słodko- słonym dodatkiem. Ostatnio to jedno z moich ulubionych dań.
SKŁADNIKI:
Burgery:
(składniki na 2 sztuki)
250 g. świeżego fileta z łososia
1 dymka
10 krążków pora
sok z 1/2 limonki
1 jajko
garści świeżej pietruszki
sól
pieprz
Sos:
śmietana 18 %
sok z 1/2 limonki
czerwony pieprz
Dodatkowo:
bułki hamburgerowe
ser żółty w plasterkach
czerwony pieprz do ozdoby
czerwony pieprz do ozdoby
Frytki:
2 duże marchewki
1 szklanka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Frytki:
Do garnka lub na patelnię wlać olej i podgrzać go. Obrać marchewki i pokroić je w grube paski(tak jak kroimy ziemniaki na frytki). Wrzucić je do gorącego oleju i smażyć do zarumienienia(15-20 minut).
Sos:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Burgery:
Łososia pokroić w drobną kostkę, dodać poszatkowaną pietruszkę, dymkę, krążki pora, sól, pieprz, jajko i sok z limonki. Dokładnie wymieszać. Uformować z masy burgery i smażyć na patelni do zarumienienia ok. 5 min. z każdej strony.
Bułki hamburgerowe podgrzać, do środka włożyć burgery, ser żółty i sos śmietanowy. Podawać z marchewkowymi frytkami. Smacznego.
Zdjęcia CUDOWNE!
OdpowiedzUsuń