piątek, 15 marca 2013

Croissanty



Wiele miesięcy szukałam idealnego przepisu na croissanty zarówno na blogach zagranicznych jak i na polskich, ale żaden z nich nie spełniał moich oczekiwań dopóki nie trafiłam na przepis cukiernika Pierra Hermé, który opublikowała na swoim blogu Pani Dorota Świątkowska. Muszę powiedzieć, że rogaliki wyszły pyszne, chrupiące i maślane. 
Smakowały wspaniale i to nie tylko dlatego, że przepis jest doskonały, ale też dlatego, że przygotowywałam je z moją przyjaciółką Kasią, a jak wiadomo wszystko lepiej wychodzi 
z pomocą przyjaciół;)


Składniki:


15 g masła
5 g świeżych drożdży
85 ml wody, o temperaturze 20ºC
210 g mąki pszennej, typ 450
4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
30 g (2 łyżki) cukru
1,5 łyżeczki mleka w proszku
125 g masła o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:
  1. W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i mieszankę drożdżową. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5-2 h, do podwojenia objętości.
  2. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć pięścią. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
  3. Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę.
  4. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość.Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list, 3 razy. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem o brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki). Obrócić ciasto o 90º i ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak list, tym razem jednak bez masła. Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
  5. Zużywając pozostałą połowę masła postępować tak jak w pkt. 4. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę. I to koniec przygotowywania ciasta. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Ja wkładam do lodówki na całą noc (może tak leżakować w lodówce 3 dni).
Formowanie rogalików:
Ciasto (musi być zimne!) rozwałkowujemy na placek grubości 6 mm, wykroić trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut. 
Wspaniale smakują z dżemem. Smacznego!


























Pin It