poniedziałek, 14 stycznia 2013

Muffiny z pomidorami


Wspaniałe, delikatne muffiny idealnie pasujące do piwa. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno są równie pyszne.



Składniki:
(na około 12 sztuk)

125 g masła
250 ml mleka
2 jajka
15 suszonych pomidorów
10 pomidorków koktajlowych
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól 
pieprz
zioła prowansalskie


Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Nagrzać piekarnik do 200ºC. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie, pieprz i sól. W innej misce wymieszać jajka, ostudzone masło i mleko. Pomidory zarówno suszone jak i koktajlowe pokroić na kawałeczki(wielkość wedle upodobań). Do suchych składników wlać mokre i wymieszać łyżką bądź mikserem (jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać mąkę, jeżeli za gęste- mleko). Dodać pomidory i wymieszać. Nakładać do foremek na ok. 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut do zarumienienia. Podawać z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i świeżą bazylią. 











Pin It