sobota, 26 stycznia 2013

Muffiny z oliwkami, suszonymi pomidorami i fetą





Właśnie wyszły z piekarnika. Chrupiące, mocno oliwkowe, aromatyczne muffiny. Myślę, że sprawdzą się idealnie jako imprezowe przekąski. 

           
Składniki:

135 ml. mleka
125 g. masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g. sera feta
400 g. mąki
10 suszonych pomidorów
15 zielonych oliwek
2 jajka
łyżka suszonej bazylii
sól
pieprz


Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180 ºC. W rondelku roztopić masło. Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, bazylię, pieprz i sól. W osobnej misce wymieszać mleko, jajka
 i roztopione masło. 
Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać mleko. Pokroić suszone pomidory, oliwki i fetę w kostkę lub paseczki i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Foremki do muffinek wypełnić masą(3/4 wysokości) i piec przez 25- 30 min. do zarumienienia. Podawać na zimno. Smacznego:)
























Pin It