niedziela, 13 stycznia 2013

Zawijany omlet ze świeżymi ziołami



Idealne śniadanie dla wielbicieli omletów. Cieniutki, pachnący, puszysty 
z roztapiającym się serem w środku. 
Tajemnicą jest odpowiednie zawinięcie, które wbrew pozorom jest bajecznie proste. 





Składniki:

2 jajka
ok. łyżki świeżych ziół 
(bazylia, oregano, tymianek, pietruszka, szczypiorek)
pół garści tartego sera
(parmezan, grana padano lub zwykła gouda)
sól
pieprz
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Drobno poszatkować świeże zioła. Jajka wbić do miseczki 
i ubijać, aż zrobi się pianka. Dodać sól, pieprz i zioła. Na patelnie wlać ok. 2 łyżek oliwy  i rozsmarować ją po całej powierzchni. Na nie do końca rozgrzaną patelnię wlać mieszankę. Smażyć ok. 1,5 min. po czym posypać serem i zawinąć jedną stronę do środka, tak aby przykrywała ser.
Ściągnąć z ognia. Nakładając na talerz zawinąć tą samą stronę co przedtem, alby powstał rulon. Można podawać ze świeżym porem, 
octem balsamicznym i oliwą z oliwek. 











Pin It