Idealne śniadanie dla wielbicieli omletów. Cieniutki, pachnący, puszysty
z roztapiającym się serem w środku.
Tajemnicą jest odpowiednie zawinięcie, które wbrew pozorom jest bajecznie proste.
Składniki:
2 jajka
ok. łyżki świeżych ziół
(bazylia, oregano, tymianek, pietruszka, szczypiorek)
pół garści tartego sera
(parmezan, grana padano lub zwykła gouda)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Drobno poszatkować świeże zioła. Jajka wbić do miseczki
i ubijać, aż zrobi się pianka. Dodać sól, pieprz i zioła. Na patelnie wlać ok. 2 łyżek oliwy i rozsmarować ją po całej powierzchni. Na nie do końca rozgrzaną patelnię wlać mieszankę. Smażyć ok. 1,5 min. po czym posypać serem i zawinąć jedną stronę do środka, tak aby przykrywała ser.
Ściągnąć z ognia. Nakładając na talerz zawinąć tą samą stronę co przedtem, alby powstał rulon. Można podawać ze świeżym porem,
octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Mmmmm, świetny przepis. Śniadania zawsze są dla mnie problemem, nie jestem w tej kwestii zbyt kreatywna :)
OdpowiedzUsuń