Pyszne, aromatyczne i bardzo maślane danie.
Idealne połączenie
delikatnego smaku dyni
z intensywnym smakiem świeżego rozmarynu.
Idealnie komponuje się z lekko kwaśnym białym winem.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3 jajka
0,5 szklanki wody
0,5 łyżeczki oleju roślinnego
sól
Farsz:
2-3 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
ok. 0,5 kg dyni
125 g. serka mascarpone lub ricotty
200 g. świeżego szpinaku lub 3-4 kostki mrożonego
sól
pieprz
ok. pół łyżki świeżego rozmarynu
ok. pół łyżki świeżej szałwii
PRZYGOTOWANIE:
Farsz:
Dynię obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Na patelnię wlać oliwę i dodać masło.
Gdy się rozpuści dodać połowę szałwii i rozmaryn. Następnie dodać dynię i smażyć, aż zmięknie. Dodać szpinak. Gdy składniki zmiękną ostudzić. Dodać serek i doprawić
solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę przesiać, posolić,
zrobić wgłębienie, w które wbić jajka, wlać wodę i olej.
Zagnieść ciasto, a w przypadku gdy będzie zbyt suche dodać kilka łyżeczek wody.
Ciasto zawinąć w czystą ściereczkę i odstawić na pół godziny,
żeby odpoczęło i zmiękło.
Gdy ciasto zmięknie podzielić je na 8 części.
Rozwałkować je na cieniutkie,
podłużne placki. Każdy z nich posmarować na brzegach białkiem.
Na połowie placka w 3 cm. odstępach ułożyć farsz i przykryć drugą połową.
Ravioli gotować około 2-3 minut(w zależności od grubości ciasta) w osolonej wodzie,
aż zmiękną, będą al dente i wypłyną na wierzch , nie powinny być rozgotowane.
Podawać podsmażone na maśle z szałwią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz