środa, 23 stycznia 2013

Ravioli z pieczoną dynią i szpinakiem





Pyszne, aromatyczne i bardzo maślane danie. 
Idealne połączenie 
delikatnego smaku dyni 
z intensywnym smakiem świeżego rozmarynu. 
Idealnie komponuje się z lekko kwaśnym białym winem.




SKŁADNIKI:

Ciasto:

3 szklanki mąki 

 3 jajka 

0,5 szklanki wody

0,5 łyżeczki oleju roślinnego

sól

Farsz:

2-3 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
ok. 0,5 kg dyni
125 g. serka mascarpone lub ricotty
200 g. świeżego szpinaku lub 3-4 kostki mrożonego
sól 
pieprz
ok. pół łyżki świeżego rozmarynu
ok. pół łyżki świeżej szałwii



PRZYGOTOWANIE:

Farsz:

Dynię obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. 
Na patelnię wlać oliwę i dodać masło. 
Gdy się rozpuści dodać połowę szałwii i rozmaryn. Następnie dodać dynię i smażyć, aż zmięknie. Dodać szpinak. Gdy składniki zmiękną ostudzić. Dodać serek i doprawić 
solą i pieprzem.

Ciasto:

Mąkę przesiać, posolić, 
zrobić wgłębienie, w które wbić jajka, wlać wodę i olej. 
Zagnieść ciasto, a w przypadku gdy będzie zbyt suche dodać kilka łyżeczek wody. 
Ciasto zawinąć w czystą ściereczkę i odstawić na pół godziny, 
żeby odpoczęło i zmiękło. 
Gdy ciasto zmięknie podzielić je na 8 części. 
Rozwałkować je na cieniutkie, 
podłużne placki. Każdy z nich posmarować na brzegach białkiem. 
Na połowie placka w 3 cm. odstępach ułożyć farsz i przykryć drugą połową. 

Ravioli gotować około 2-3 minut(w zależności od grubości ciasta) w osolonej wodzie,
 aż zmiękną, będą al dente i wypłyną na wierzch , nie powinny być rozgotowane.
Podawać podsmażone na maśle z szałwią.




















Pin It