poniedziałek, 28 stycznia 2013

Łosoś w majerankowym sosie z cytrynowymi frytkami



Aromatyczny i rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem wspaniale komponuje się z mocno cytrynowymi frytkami, którymi można się uzależnić.

SKŁADNIKI:

Sos majerankowy:

100 ml. słodkiej śmietanki 30%
garść świeżego majeranku
jeden pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
sól
pieprz

Cytrynowe frytki:

5 ziemniaków
pieprz cytrynowy
skórka z cytryny
łyżka świeżego rozmarynu
1- 1,5 szklanki oleju roślinnego
sól

Dodatkowo:

filet z łososia
pół cukinii
2 ćwiartki cytryny
sos balsamiczny
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE:

Sos majerankowy:

Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Do misy miksera wsypać majeranek, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz i zalać śmietanką. Zmiksować. Można podawać zarówno na ciepło jak
 i na zimno.

Frytki:

Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie paseczki, zalać zimną wodą i zostawić na 15 minut. Odcedzić ziemniaki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wsypać frytki (można użyć frytkownicy). Smażyć przez 15- 20 minut do zarumienienia. Odsączyć z tłuszczu, pospać solą, pieprzem cytrynowym, rozmarynem i polać sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Łosoś:

Fileta z łososia umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Posypać pieprzem i solą.
Na patelnię wlać ok. łyżki oleju roślinnego, położyć na nią rybę skórą do dołu, lekko dociskając łopatką. Smażyć z obu stron ok. 4 minut.  Podawać na grillowanych paskach cukinii z ćwiartkami cytryny, sosem majerankowym i frytkami. Smacznego!












Pin It