Aromatyczny i rozpływający się w ustach łosoś z delikatnym sosem wspaniale komponuje się z mocno cytrynowymi frytkami, którymi można się uzależnić.
SKŁADNIKI:
Sos majerankowy:
100 ml. słodkiej śmietanki 30%
garść świeżego majeranku
jeden pęczek szczypiorku
ząbek czosnku
sól
pieprz
Cytrynowe frytki:
5 ziemniaków
pieprz cytrynowy
skórka z cytryny
łyżka świeżego rozmarynu
1- 1,5 szklanki oleju roślinnego
sól
Dodatkowo:
filet z łososia
pół cukinii
2 ćwiartki cytryny
sos balsamiczny
pieprz
sól
PRZYGOTOWANIE:
Sos majerankowy:
Śmietankę wlać do rondelka i podgrzać. Do misy miksera wsypać majeranek, szczypiorek, czosnek, sól, pieprz i zalać śmietanką. Zmiksować. Można podawać zarówno na ciepło jak
i na zimno.
Frytki:
Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie paseczki, zalać zimną wodą i zostawić na 15 minut. Odcedzić ziemniaki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wsypać frytki (można użyć frytkownicy). Smażyć przez 15- 20 minut do zarumienienia. Odsączyć z tłuszczu, pospać solą, pieprzem cytrynowym, rozmarynem i polać sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Łosoś:
Fileta z łososia umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Posypać pieprzem i solą.
Na patelnię wlać ok. łyżki oleju roślinnego, położyć na nią rybę skórą do dołu, lekko dociskając łopatką. Smażyć z obu stron ok. 4 minut. Podawać na grillowanych paskach cukinii z ćwiartkami cytryny, sosem majerankowym i frytkami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz