Domowa, smaczna, a przede wszystkim zdrowa owsianka to idealne śniadanie.
W połączeniu z malinami i jagodami, które nadają jej kwasku smakuje wyśmienicie.
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1/5 szklanki siemienia lnianego (lub mniej, w zależności od upodobań)
1/5 szklanki wiórków kokosowych
1/5 szklanki orzechów włoskich ( mogą też być migdały, orzechy laskowe lub inne wasze ulubione)
1/5 szklanki suszonej żurawiny
1/5 szklanki mrożonych lub świeżych jagód
1/5 szklanki mrożonych lub świeżych malin
300 ml. zimnej wody
opcjonalnie łyżka cukru
Przygotowanie:
Płatki owsiane, siemię lniane i wiórki kokosowe wsypać do garnka i zalać zimną wodą. Zagotować do momentu, aż płatki wchłoną prawie całą wodę (trwa to około 6-7 minut). Zdjąć garnek z gazu i dodać maliny, jagody, orzechy(w całości, lub pokrojone), żurawinę, cukier i mieszać na małym ogniu ok. 1 minuty. Przełożyć do miseczki i wcinać:) Można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz