poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy z fasolą i cukinią


Delikatny w smaku, kremowy i banalnie prosty. Idealnie smakuje na śniadaniowych, chrupiących tostach.



Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
1 duża czerwona cebula lub 2 małe
2 ząbki czosnku
pół puszki czerwonej fasoli
jedna średnia cukinia
10 dag. ulubionego tartego sera żółtego
2 jajka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 170ºC.
Soczewicę wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 8-10 min. aż całkowicie zmięknie. Cebulę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę i czosnek do momentu zarumienienia. Dodać cukinię i smażyć, aż zmięknie. Odcedzić soczewicę 
i dodać do mieszanki na patelni. Smażyć jeszcze przez około 2 min. Zdjąć z ognia 
i wystudzić. Wbić 2 jajka, dodać tarty ser, fasolę, sól i pieprz. Formę posmarować oliwą 
z oliwek i wlać masę. Piec przez 50 min. Smacznego!
















Pin It