Kremowe i delikatne risotto o mocno winnym aromacie. Jest nieco czasochłonne ale efekt zachwyci wszystkich amatorów kuchni włoskiej.
Składniki:
2 małe cebulki dymki
2 ząbki czosnku
300 g. ryżu do risotto (Arborio)
250 ml. białego półwytrawnego wina
150- 200 g. świeżego łososia pokrojonego w kostkę
sok z połowy limonki
750 ml. wrzącego wywaru warzywnego
70 g. serka białego do smarowania
3 łyżki oliwy z oliwek +1 do ozdoby
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
roszponka do ozdoby
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażyć drobno pokrojone cebulki i czosnek do momentu lekkiego zarumienienia. Dadać ryż i mieszać do moment, aż ryż stanie się biały. Wlać wino
i poczekać, aż ryż je wchłonie. W tym czasie pokroić łososia w kostkę, polać sokiem z limonki i posypać odrobiną soli. Dolewać po 1 chochli wywaru za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie cały płyn. Gdy będzie miał kremową konsystencję i będzie al dente zmniejszyć gaz, dodać serek, łososia i dokładnie wymieszać. Zostawić pod przykryciem na ok. 5 min. do momentu, aż ryż zmięknie.
Podawać z oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem i roszponką.
Super! Robię to jutro na obiad :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smaczego:)
OdpowiedzUsuńA łosoś nie będzie surowy po 5 minutach?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie, no chyba, że pokroisz go w jakieś gigantyczne kawałki:)
Usuń