sobota, 4 maja 2013

Sałatka z cykorią i pomarańczowym winegretem


Ta sałatka bardzo mi smakowała. Uwielbiam połączenie cykorii ze słodkim sosem i delikatnym w smaku serkiem ricotta. Polecam ją wszystkim wielbicielom lekkich dań ;)



SKŁADNIKI:

1 duża cykoria
2 mandarynki
garść liści świeżego szpinaku
1/2 średniej wielkości pora
50 g. orzechów nerkowca (mniej więcej garść)

Opcjonalnie:

3 łyżeczki sera ricotta 

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy 
łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
1,5 łyżki soku pomarańczowego
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cykorię opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Odciąć głąby, brzydkie liście i ułożyć w misce. Dodać umyte i osuszone liście świeżego szpinaku i pokrojonego w kółka pora. 
Mandarynki obrać, usunąć białe żyłki i błonki, a orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę  przygotowanymi owocami i orzechami. Na wierzchu ułożyć kilka łyżeczek sera ricotta.

Sos:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby uzyskać jednolity sos. Polać gotową sałatkę kilka minut przed podaniem. Smacznego !!!





Pin It