Wspaniałe curry z kurczaka, w którym mięso jest niesamowicie soczyste i pikantne. Całe danie pachnie cynamonem, który nie jest mocno wyczuwalny w potrawie. Curry idealnie komponuje się z chrupiącym makaronem domowej roboty. Oryginalny przepis pochodzi
z nowo nabytej przeze mnie książki "Smak tropików, kuchnie pacyfiku", Biruta Markuza. Pyszności:)
z nowo nabytej przeze mnie książki "Smak tropików, kuchnie pacyfiku", Biruta Markuza. Pyszności:)
SKŁADNIKI:
Curry:
4 piersi z kurczaka
1 duża czerwona cebula
5 łyżek oleju do smażenia
8 ziaren pieprzu czarnego
3 goździki
2 kawałki kory cynamonowej (po ok. 3 cm)
3 liście laurowe
szczypta kardamonu
2,5 łyżki curry
1 łyżka papryki chilli lub słodkiej, w przypadku, gdy nie lubicie mocno pikantnych potraw
1 łyżeczka suszonego imbiru
2 ząbki czosnku
1,5 szklanki wody
sól
Smażony makaron:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
150 ml. ciepłej wody
sól
PRZYGOTOWANIE:
Curry:
Kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błonki i pokroić na kawałki.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać utłuczone w moździerzu: pieprz, goździki i kardamon, rozkruszone liście laurowe, korę cynamonową (w całości) i smażyć ok. 1 minuty.
Po tym czasie dodać kawałki kurczaka i smażyć z obu stron po około 3 minuty, po czym wsypać suszony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, paprykę i sól. Dokładnie wymieszać. Do mieszanki wlać wodę i dusić pod przykryciem 20-30 minut. W tym czasie przygotować makaron.
Gdy mieszanka stanie się czerwonawa wlać jeszcze pół szklanki wody i dusić jeszcze 10 minut, po czym wyciągnąć korę cynamonową. Podawać ze smażonym makaronem.
Makaron:
Zagnieść mąkę z olejem i wodą, aby otrzymać ciasto jak na makaron. Zostawić ciasto na 10 minut. Rozwałkować na grubość około 2 mm. i pokroić na paseczki lub kwadraciki i smażyć na oleju do momentu delikatnego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz