poniedziałek, 27 maja 2013

Placki ziemniaczano- cukiniowe


Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym lub śmietaną. Uwielbiam placki ziemniaczane, za to jak łatwo jest je udoskonalać i dodawać ulubione dodatki. Placki z cukinią to istna pychota;)


SKŁADNIKI:

Sos:

4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka szczypiorku
sól
pieprz

Placki:

4 duże ziemniaki
1/2 dużej cukinii
20 g. sera feta
2 jajka
garść szczypiorku
1 łyżka słonecznika
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
olej do smażenia



PRZYGOTOWANIE:

Sos:

Do miseczki wlać jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w paseczki szczypiorek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na czas przygotowanie placków odstawić do lodówki.

Placki:

Obrać i potrzeć ziemniaki i cukinię na małych oczkach. Odstawić na około 10 minut, następnie
mocno odcisnąć, żeby pozbawić je nadmiaru wody. Dodać całe jajka, pokruszoną na małe kawałeczki fetę, przeciśnięty czosnek, szczypiorek pokrojony w paseczki, słonecznik i mąkę. Dokładnie wymieszać i doprawić. 

Na patelni rozgrzać olej. Układać małe placuszki i smażyć z obu stron po około 4 minuty do momentu zarumienienia. Po upieczeniu układać na ręczniku papierowym. Podawać z sosem. Smacznego:)







Pin It