Tiramisu to jeden z moich ukochanych deserów, jednak zawsze odrobinę przeszkadzał mi posmak amaretto, dlatego moje tiramisu pozbawione jest alkoholu ale za to wzbogacone jest o lekko kwaśną frużelinę wiśniową. Smak jest wspaniały, musicie koniecznie spróbować:)
Składniki:
(na 5 porcji)
2,5 serka mascarpone (po 250 g.)
1,5 opakowania podłużnych biszkoptów (ja użyłam takich)
szklanka słodkiej kawy parzonej
8 żółtek
320 g. cukru
2-3 łyżki kakao
tabliczka mlecznej czekolady
puszka frużeliny wiśniowej
Przygotowanie:
Przygotować naczynie, w którym będziemy układać warstwy deseru.
Serek mascarpone mieszać za pomocą miksera, na małych obrotach, dodając po 1 jajku i po pół szklanki cukru, do momentu połączenia się składników.
Gotową kawę wlać do miski, maczać w niej biszkopty po 2-3 sekundy i układać jeden obok drugiego w przygotowanym wcześniej naczyniu.
Na warstwę namoczonych biszkoptów nałożyć warstwę masy z serka mascarpone a na wierzch cienką warstwę frużeliny. Posypać kakaem i startą na małych oczkach czekoladą.
Zrobić kolejne "piętro" dokładnie tak samo jak pierwsze: namoczyć biszkopty, które ułożyć w naczyniu, posmarować masą serową, frużeliną, kakaem i czekoladą.
Gotowy deser schłodzić w lodówce 3-4 h. Smacznego:)
Przygotowanie:
Przygotować naczynie, w którym będziemy układać warstwy deseru.
Serek mascarpone mieszać za pomocą miksera, na małych obrotach, dodając po 1 jajku i po pół szklanki cukru, do momentu połączenia się składników.
Gotową kawę wlać do miski, maczać w niej biszkopty po 2-3 sekundy i układać jeden obok drugiego w przygotowanym wcześniej naczyniu.
Na warstwę namoczonych biszkoptów nałożyć warstwę masy z serka mascarpone a na wierzch cienką warstwę frużeliny. Posypać kakaem i startą na małych oczkach czekoladą.
Zrobić kolejne "piętro" dokładnie tak samo jak pierwsze: namoczyć biszkopty, które ułożyć w naczyniu, posmarować masą serową, frużeliną, kakaem i czekoladą.
Gotowy deser schłodzić w lodówce 3-4 h. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz