czwartek, 23 maja 2013

Tiramisu


Tiramisu to jeden z moich ukochanych deserów, jednak zawsze odrobinę przeszkadzał mi posmak amaretto, dlatego moje tiramisu pozbawione jest alkoholu ale za to wzbogacone jest o lekko kwaśną frużelinę wiśniową. Smak jest wspaniały, musicie koniecznie spróbować:) 


Składniki:
(na 5 porcji)

2,5 serka mascarpone (po 250 g.)
1,5 opakowania podłużnych biszkoptów (ja użyłam takich)
szklanka słodkiej kawy parzonej
8 żółtek
320 g. cukru
2-3 łyżki kakao
tabliczka mlecznej czekolady
puszka frużeliny wiśniowej

Przygotowanie:

Przygotować naczynie, w którym będziemy układać warstwy deseru.

Serek mascarpone mieszać za pomocą miksera, na małych obrotach, dodając po 1 jajku i po pół szklanki cukru, do momentu połączenia się składników.

 Gotową kawę wlać do miski, maczać w niej biszkopty po 2-3 sekundy i układać jeden obok drugiego w przygotowanym wcześniej naczyniu.
Na warstwę namoczonych biszkoptów nałożyć warstwę masy z serka mascarpone a na wierzch cienką warstwę frużeliny. Posypać kakaem i startą na małych oczkach czekoladą. 
Zrobić kolejne "piętro" dokładnie tak samo jak pierwsze: namoczyć biszkopty, które ułożyć w naczyniu, posmarować masą serową, frużeliną, kakaem i czekoladą. 
Gotowy deser schłodzić w lodówce 3-4 h. Smacznego:)




















Pin It