Wspaniała sałatka pasująca zarówno do mięs jak i do ryb. Marchewka nadaje jej słodyczy, a sos- kwasku. Pierwszy raz jadłam czerwoną kapustę w wydaniu surowym
i muszę powiedzieć, że bardzo mi smakowała. Musicie koniecznie spróbować:)
Składniki:
1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
3 średniej wielkości marchewki
łyżka świeżego majeranku
sól
pieprz
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pokroić w cienkie piórka, włożyć do miski, zalać wodą i zostawić na 20 minut. W tym czasie obrać marchewki i zetrzeć je na małych oczkach. Odcedzić kapustę, osuszyć na ręczniku papierowym i w dużej misce wymieszać z marchewką, solą i pieprzem. Dodać liście majeranku i dokładnie wymieszać.
Sos:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w małej misce lub szklance.
Sałatkę polać sosem zaraz przed podaniem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz