Wspaniała tarta, na pysznym, mocno maślanym cieście. Ser kozi wspaniale pasuje do słodkiej gruszki i delikatnej cebuli. Idealnie nadaje się na przystawkę. Mniam..
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g. mąki pszennej
100 g. zimnego masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody
Masa:
150 g. jogurtu naturalnego
50 g. sera koziego
łyżka świeżego tymianku
1/2 dużej czerwonej cebuli
1,5 gruszki
2 jajka
sól
pieprz
Dodatkowo:
rukola
35 g. orzechów nerkowca
pomidorki koktajlowe
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pocięte na kawałki masło i za pomocą dużego noża połączyć masło z mąką "krojąc je". Do ciasta dodać roztrzepanej jajko wymieszane z zimną wodą, delikatnie połączyć wszystkie składniki, jak najmniej dotykając ciasta ciepłymi dłońmi. Przełożyć ciasto do folii spożywczej i schować do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 200 ºC. Ciasto wyciągnąć z lodówki i ułożyć na oprószonej mąką stolnicy. Delikatnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć folią spożywczą i obciążyć fasolą, monetami lub grochem. Wstawić do piekarnika i piec z obciążeniem 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut do momentu zarumienienia. Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Masa:
Do dużej miski wlać jogurt, ser kozi, tymianek i jajka. Do masy dodać pieprz, sól i dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić w kółka i podsmażyć na patelni do momentu zarumienienia. Gruszkę umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo z nasionami i pokroić na kawałki.
Na wystudzone ciasto wylać masę, powciskać w nią gruszki, a na wierzchu ułożyć cebulę. Piec 15- 20 minut do momentu ścięcia się masy. Ostudzić na kratce.
Dodatkowo:
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i odstawić na czas dalszych przygotowań.
Wystudzoną tartę podawać z rukolą, orzechami nerkowca i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)
A tu bonus:)
Mój kot, który wyjada mi rukolę z tarty, kiedy ja chcę robić zdjęcie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz