wtorek, 7 maja 2013

Tarta z gruszką i kozim serem


Wspaniała tarta, na pysznym, mocno maślanym cieście. Ser kozi wspaniale pasuje do słodkiej gruszki i delikatnej cebuli. Idealnie nadaje się na przystawkę. Mniam..



SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g. mąki pszennej
100 g. zimnego masła
1 jajko
3 łyżki zimnej wody

Masa:

150 g. jogurtu naturalnego
50 g. sera koziego
łyżka świeżego tymianku
1/2 dużej czerwonej cebuli
1,5 gruszki
2 jajka
sól
pieprz

Dodatkowo:

rukola
35 g. orzechów nerkowca
pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pocięte na kawałki masło i za pomocą dużego noża połączyć masło z mąką "krojąc je". Do ciasta dodać roztrzepanej jajko wymieszane z zimną wodą, delikatnie połączyć wszystkie składniki, jak najmniej dotykając ciasta ciepłymi dłońmi. Przełożyć ciasto do folii spożywczej i schować do lodówki na 1 godzinę.

Nagrzać piekarnik do 200 ºC. Ciasto wyciągnąć z lodówki i ułożyć na oprószonej mąką stolnicy. Delikatnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć folią spożywczą i obciążyć fasolą, monetami lub grochem. Wstawić do piekarnika i piec z obciążeniem 15 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut do momentu zarumienienia.  Wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.


Masa:

Do dużej miski wlać jogurt, ser kozi, tymianek i jajka. Do masy dodać pieprz, sól i dokładnie wymieszać. 

Cebulę pokroić w kółka i podsmażyć na patelni do momentu zarumienienia. Gruszkę umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazdo z nasionami i pokroić na kawałki. 

Na wystudzone ciasto wylać masę, powciskać w nią gruszki, a na wierzchu ułożyć cebulę. Piec 15- 20 minut do momentu ścięcia się masy. Ostudzić na kratce.

Dodatkowo:

Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni i odstawić na czas dalszych przygotowań. 

Wystudzoną tartę podawać z rukolą, orzechami nerkowca i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)





A tu bonus:)
Mój kot, który wyjada mi rukolę z tarty, kiedy ja chcę robić zdjęcie:)





Pin It

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz