Postanowiłam zrobić chleb od zera, bez żadnego przepisu, używając tylko wyobraźni. Wyszedł naprawdę dobry, mięciutki w środku i z chrupiącą skórką. Ma bardzo intensywny smak pieczonego czosnku i rozmarynu. Muszę Wam powiedzieć, że tego typu gotowanie to niesamowita frajda. Polecam tego typu zabawę w kuchni wszystkim wielbicielom eksperymentowania w kuchni.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa do podsypania
1/3 szklanki mąki żytniej
1/8 szklanki sosu Worcestershire
2 łyżki oliwy z orzechów włoskich
7 g. drożdży suszonych
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
320 ml. ciepłej wody
sól
pieprz
Dodatkowo:
główka czosnku
gałązka rozmarynu
gałązka majeranku
gałązka tymianku
gałązka oregano
łyżka oliwy z oliwek
sól gruboziarnista
rozbełtane jajko
czarnuszka
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypać oba rodzaje mąki, drożdże, sól, pieprz, kakao i wymieszać, następnie dolać sos Worcestershire, miód, ciepłą wodę i zagnieść ciasto przez około 10 minut. Włożyć ciasto do wysmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 180 ºC . Na kawałek papieru do pieczenia ułożyć pokrojoną na pół główkę czosnku polaną oliwą z oliwek i posypaną ziołami. Piec w piekarniku około 30 min. do momentu lekkiego zarumienienia się czosnku. Wyjąć upieczony czosnek z piekarnika, przecisnąć go przez praskę i wymieszać z pieczonymi ziołami, wyrzucając łodygi.
Podwyższyć temperaturę w piekarniku do 230 ºC .
Ciasto wyciągnąć z miski i wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 1,5h.
Gdy ciasto podwoi objętość delikatnie przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Chlebek można dowolnie ponacinać, ja wybrałam kratkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem zmieszanym z odrobiną zimnej wody, posypać gruboziarnistą solą i czarnuszką.
Piec 10 minut w temp. 230 ºC, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 ºC i piec następne 20- 25 minut do momentu zarumienienia.
Kroić po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz