sobota, 13 kwietnia 2013

Linguine z cukinii


Linguine jest to rodzaj cienkiego, spłaszczonego makaronu pochodzącego z Ligurii we Włoszech. Ja zrobiłam wersję z cukinii i muszę powiedzieć, że smakuje znakomicie. Słodki smak cukinii łączy się z lekko słonym smakiem parmezanu. Pychotka!





Składniki:

2 średniej wielkości cukinie
ząbek czosnku
10 orzechów nerkowca
25 g. parmezanu
4 łyżki oliwy z orzechów laskowych
1 pęczek dymki
łyżka świeżego majeranku
sok z połowy limonki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Cukinie umyć, pokroić w cieniutkie paseczki i polać sokiem z limonki.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek i  pokrojone na kawałki orzechy, dodać cukinię 
i smażyć do miękkości. Wsypać do mieszanki potarty parmezan, majeranek i pokrojoną 
w paseczki dymkę. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!!!






Pin It