piątek, 5 kwietnia 2013

Smażony camembert z marmoladą z cebuli



Jest to idealny przepis na szybką przystawkę. Mimo, że to danie jest proste i wymaga naprawdę małego nakładu pracy, wygląda bardzo ekskluzywnie i smakuje wspaniale.


Składniki:
(na 2 porcje)

2 camemberty
gałązka świeżego rozmarynu
1 duża czerwona cebula
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżki czerwonego półwytrawnego wina
1,5 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200ºC .


Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę. Gdy się zarumieni dodać sos sojowy, wino, cukier i dokładnie wymieszać. Można podawać marmoladę na ciepło i na zimno.

Camembert naciąć i wbić w niego gałązki rozmarynu.
Ułożyć serki na małych kawałkach papieru do pieczenia i piec przez 10-15 minut do momentu, aż z sera zacznie delikatnie wypływać środek.
Wyjąć z piekarnika, na wierzch nałożyć marmoladę z cebuli. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego :)















Pin It