To chyba najlepszy sernik jaki jadłam, mimo, że jest niesamowicie słodki. Zaletą jest to, że starcza na bardzo długo, bo więcej niż jednego kawałka nie da się zjeść naraz :) Jest naprawdę prosty w wykonaniu, a nie dość, że wspaniale wygląda, to jeszcze lepiej smakuje.
SKŁADNIKI:
Spód:
200 g. okrągłych, kruchych ciastek sezamowych
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki roztopionego masła
Masa sernikowa:
550 g. twarogu do sernika
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
Mus czekoladowy:
3 jajka
200 g. gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Blachę średniej wielkości posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, chyba, że macie specjalną blachę do pieczenia takich serników, wtedy nie używajcie papieru do pieczenia.
Spód:
Ciasteczka zmiksować, wsypać do miski i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym zwykłym masłem. Wyłożyć mieszanką spód blachy i odstawić na czas przygotowania masy.
Masa sernikowa:
W misce, za pomocą miksera wymieszać twaróg. Dolać do niego mleczko skondensowane
i dokładnie połączyć składniki. Dodać po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Wylać gotową masę na przygotowany wcześniej spód z ciastek. Piec 30- 40 minut do momentu ścięcia się masy. Wyjąć gotowy sernik z piekarnika i studzić na kratce.
Mus czekoladowy:
Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na nim miskę i stopić czekoladę na parze. Gdy czekolada będzie gładka odłożyć ją na około 10 minut, aby lekko ostygła.
Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą trzepaczki ubić białka (mniej więcej w połowie ubijania dodać cukier puder).
Do czekolady dodać żółtka i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie dodać białka
i delikatnie połączyć składniki. Wlać gotową masę na upieczony sernik i wstawić do lodówki na 2 godziny, aby mus stężał.
Gotowy sernik udekorować ulubionymi owocami. Smacznego!
Cześć
OdpowiedzUsuńUpiekłam Twój sernik,jest przepyszny.Gratuluję przepisu.