poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Sernik z musem czekoladowym



To chyba najlepszy sernik jaki jadłam, mimo, że jest niesamowicie słodki. Zaletą jest to, że starcza na bardzo długo, bo więcej niż jednego kawałka nie da się zjeść naraz :) Jest naprawdę prosty w wykonaniu, a nie dość, że wspaniale wygląda, to jeszcze lepiej smakuje.  



SKŁADNIKI:

Spód:

200 g. okrągłych, kruchych ciastek sezamowych 
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki roztopionego masła

Masa sernikowa:

550 g. twarogu do sernika
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka

Mus czekoladowy:

3 jajka
200 g. gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzać piekarnik do 180 ºC. Blachę średniej wielkości posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, chyba, że macie specjalną blachę do pieczenia takich serników, wtedy nie używajcie papieru do pieczenia. 

Spód:

Ciasteczka zmiksować, wsypać do miski i wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym zwykłym masłem. Wyłożyć mieszanką spód blachy i odstawić na czas przygotowania masy. 

Masa sernikowa:

W misce, za pomocą miksera wymieszać twaróg. Dolać do niego mleczko skondensowane 
i dokładnie połączyć składniki. Dodać po jednym jajku, za każdym razem mieszając. Wylać gotową masę na przygotowany wcześniej spód z ciastek. Piec 30- 40 minut do momentu ścięcia się masy. Wyjąć gotowy sernik z piekarnika i studzić na kratce.

Mus czekoladowy:


Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć na nim miskę i stopić czekoladę na parze. Gdy czekolada będzie gładka odłożyć ją na około 10 minut, aby lekko ostygła.
Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą trzepaczki ubić białka (mniej więcej w połowie ubijania dodać cukier puder).
Do czekolady dodać żółtka i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, następnie dodać białka
 i delikatnie połączyć składniki. Wlać gotową masę na upieczony sernik i wstawić do lodówki na 2 godziny, aby mus stężał. 

Gotowy sernik udekorować ulubionymi owocami. Smacznego!















Pin It

1 komentarz:

  1. Cześć
    Upiekłam Twój sernik,jest przepyszny.Gratuluję przepisu.

    OdpowiedzUsuń