wtorek, 23 kwietnia 2013

Carpaccio z buraka


Wspaniałe carpaccio dla wszystkich wielbicieli poznawania nowych smaków. 
Idealne jako przystawka. Wszystkie smaki wspaniale się komponują, po prostu musicie tego spróbować :)



SKŁADNIKI:

1 duży burak
10 truskawek średniej wielkości
serek biały do smarowania
łyżeczka chrzanu
pieprz 
sól

Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka miodu

Do ozdoby:

liście świeżej rukoli
łyżeczka świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE:

Buraka obrać i pokroić za pomocą ostrego noża lub obieraczki do warzyw na cieniutkie plasterki. Truskawki pozbawić szypułek i również pokroić na cienkie plastry. 
Serek biały wymieszać z chrzanem, solą i pieprzem. 

Sos:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Na dużym talerzu ułożyć plastry buraków, na nich truskawki, a pośrodku talerza kilka łyżek sera chrzanowego. Posypać wszystko świeżym tymiankiem, polać sosem i ozdobić rukolą. Smacznego!






Pin It