sobota, 6 kwietnia 2013

Sałatka z gruszką w cieście francuskim


Idealna sałatka na wyjątkowe śniadanie. Gruszka smakuje doskonale, jest mięciutka i ma chrupiącą skórkę z ciasta francuskiego. Cudownie komponuje się z winogronami i moimi ukochanymi orzechami nerkowca.


Składniki:
(na 2 porcje)

2 gruszki
ciasto francuskie
10 zielonych winogron
2 łyżki oliwy z orzechów laskowych
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka miodu
parmezan
1 średniej wielkości czerwona cebula
roszponka
garść orzechów nerkowca
ser ricotta

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200ºC . 
Gruszki obrać ze skórki, zostawiając ogonek. Ciasto francuskie pokroić w paseczki i owinąć nim szczelnie gruszki, które następnie ułożyć na kawałku papieru do pieczenia i piec przez 15- 20 minut do momentu zarumienienia. 
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni. 
Do miseczek nałożyć roszponkę, pokrojoną w paseczki cebulę, przepołowione zielone winogrona(trzeba przed podaniem usunąć pestki), prażone orzechy nerkowca i serek ricotta w małych kawałkach. W osobnej miseczce wymieszać oliwę, ocet i miód i polać  sałatkę. 
Gdy gruszka będzie gotowa wystarczy ułożyć ją na środku sałatki, chwytając za ogonek, żeby uniknąć poparzenia. Posypać wszystko parmezanem. Mmmm....smacznego :)














Pin It