Idealna sałatka na wyjątkowe śniadanie. Gruszka smakuje doskonale, jest mięciutka i ma chrupiącą skórkę z ciasta francuskiego. Cudownie komponuje się z winogronami i moimi ukochanymi orzechami nerkowca.
Składniki:
(na 2 porcje)
2 gruszki
ciasto francuskie
10 zielonych winogron
2 łyżki oliwy z orzechów laskowych
2 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka miodu
parmezan
1 średniej wielkości czerwona cebula
roszponka
garść orzechów nerkowca
ser ricotta
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200ºC .
Gruszki obrać ze skórki, zostawiając ogonek. Ciasto francuskie pokroić w paseczki i owinąć nim szczelnie gruszki, które następnie ułożyć na kawałku papieru do pieczenia i piec przez 15- 20 minut do momentu zarumienienia.
Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni.
Do miseczek nałożyć roszponkę, pokrojoną w paseczki cebulę, przepołowione zielone winogrona(trzeba przed podaniem usunąć pestki), prażone orzechy nerkowca i serek ricotta w małych kawałkach. W osobnej miseczce wymieszać oliwę, ocet i miód i polać sałatkę.
Gdy gruszka będzie gotowa wystarczy ułożyć ją na środku sałatki, chwytając za ogonek, żeby uniknąć poparzenia. Posypać wszystko parmezanem. Mmmm....smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz